Komunitní klima kuchařka
Malá publikace s velkým významem
Vzniká kuchařka, která není jen o vaření. Komunitní klima kuchařka je součástí projektu Vzdělávání pro udržitelné Podřipsko a propojuje místní komunitu, farmáře, školy i širokou veřejnost. Ukazuje, že výběr potravin má vliv nejen na naše zdraví, ale také na klima.
Nečekejte klasickou sbírku receptů – tato brožurka nabídne modelová jídla s výpočtem uhlíkové stopy, informace o lokálních surovinách, klimatické změně a FairTrade produktech, a také medailonky místních farmářů, jejichž produkty si můžete zakoupit přímo v našem regionu. Na konkrétních příkladech ukážeme třeba to, proč jsou sezónní rajčata z Česka šetrnější k životnímu prostředí než ta dovážená z druhého konce světa.
Kuchařka vzniká díky aktivnímu zapojení lidí z Podřipska.
🍲 Recepty nám poskytli místní obyvatelé, školky i školy.
📸 Hotová jídla nafotila talentovaná fotografka Sofia Fiordalisi.
👩🍳 O uvaření se postarali studenti Podřipské školy, kterým tímto spolu s jejich pedagogy srdečně děkujeme.
📐 Na výsledné podobě publikace pracovalo grafické studio Polovina z Roudnice nad Labem.
Kuchařka je hotová a je ke stažení ZDE. Najdete v ní nafocené recepty, hotové texty, propočítané uhlíkové stopy jednotlivých pokrmů i rozhovory s místními farmáři.
Zároveň se chystáme na slavnostní křest kuchařky, který by měl proběhnout pravděpodobně v rámci jarních farmářských trhů v Roudnici nad Labem. O přesném termínu vás budeme včas informovat.
Tento projekt by nemohl vzniknout bez ochoty a nadšení lidí z našeho regionu. Právě jejich zapojení dává kuchařce její největší hodnotu – ukazuje, co všechno dokážeme, když spolupracujeme.
Malá ochutnávka naší kuchařky:




Plakátek k aktivitě

