Mezi účastníky soutěží Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 a Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče zabodovaly také výrobky, které se pyšní Regionální značkou České středohoří. Podřipsko nejlépe reprezentovalo Podřipské 12° pšeničné pivo ze ctiněveského minipivovaru pana Aleše Lípy.
„Podřipský rodinný minipivovar se nachází v obci Ctiněves na úpatí hory Říp. Pivovar byl založen na konci roku 2013, kdy se jedna ze zemědělských budov předělala na pivovar. První pivo se uvařilo v květnu 2014.“, tak Aleš Lípa svůj pivovar představuje na webových stránkách http://www.podripske-pivo.cz a uvádí zde veškeré potřebné informace pro případné zájemce – přehled dostupného sortimentu, adresu pivovaru kde je možné produkty zakoupit nebo podniky, kde vám podřipské pivo načepují. Dozvíme se zde také, že se nejedná o první ocenění, kterého se Podřipskému 12° pšeničnému pivu dostalo. Stříbrná pivní pečeť 2017 a třetí místo v soutěži Jarní cena českých sládků 2015, to jsou ocenění, kterými se pšeničná „dvanáctka“ může pyšnit.
Dostanete-li chuť na dobré pivo neváhejte a zajeďte si pro to lokální, Podřipské. Vyzkoušet v současné době můžete například Podřipský Summer Ale 10°, Podřipské pivo světlé 11° nebo Podřipský Jantar 13° (1. místo na Degustaci polotmavých ležáků z minipivovarů 2016). Nabídka se však pravidelně mění, sledujte proto webové stránky pivovaru!
Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče
Dvě odborné komise ocenily celkem 14 výrobků s vyjímečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje. O tuto značku se letos uchátelo 231 výrobků od 46 výrobců, což je nejvíce výrobků z krajů v rámci celé ČR. 10 výrobkům bylo dále předáno mimořádné ocenění hejtmana Ústeckého kraje za nadprůměrné vlastnosti – chuť, vůni, vzhled a čerstvost.
K udělení této značky „Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče“ byly v letošním roce navrženy tyto výrobky“:
*Světle zelenou barvou jsou označeny výrobky mimo region Podřipska, které jsou rovněž držiteli Regionální značky České středohoří
Udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017
Dvě sedmičlenné komise hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Hodnotitelská komise to neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
*Světle zelenou barvou jsou označeny výrobky mimo region Podřipska, které jsou rovněž držiteli Regionální značky České středohoří